måndag 22 februari 2010

Nyheter

Jag har några kommentarer när det gäller dagens nyheter:
  • Föreställ dig reaktionerna om Nato av misstag skulle bomba en buss med 27 civila svenskar här i Sverige, på samma sätt som de av misstag bombat ihjäl 27 civila afghaner i Afghanistan. Som att att de av misstag skulle bomba en lokalbuss eller två här i stan.
  • Tågkaoset i södra Sverige får mig att aldrig någonsin vilja flytta ifrån Norrbotten. Alltså, kom igen. Bygg lite tåligare grejer, Sverige ligger ju ändå i den tempererade zonen av världen. Känsliga, självgående elektroniska grejer i all ära, men att de inte klarar en svensk vinter är ju kanske inte helt bra.

4 kommentarer:

Anonym sa...

om vi var i krig mot nato tror jag inte det skulle vara så stor skillnad om nato råkade bomba en buss med civila, nu ser ju världen afganer som lite mindre värda så lite skillnad hade det varit men ändå, sen är det nog lite lättare att råka bomba en buss där för deras bussar är ju inte som llt´s bussar som alla ser likadana ut, där är det bara vilken buss som helst och dom kan lätt ha fått felaktig information om att det är en buss med talibankrigare, dom dödar inte civila med mening för det ger dom bara dålig PR och fler fiender

Maja sa...

Woah, nu ska vi se här.

Om Nato var i krig med en svensk gerilla och bombade ihjäl civila svenskar så skulle det nog bli ganska mycket hallå. Det är skillnad på att vara i krig med ett lands gerilla och att vara i krig med ett helt land. Utger man sig för att vara i ett land för att hjälpa till att återuppbygga det och påskynda fred så måste man vara rädd om relationerna till de civila.

Liknelsen med att det skulle vara som att bomba en LLT-buss är snarare antalet civila ombord på bussen, inte utseendet på själva bussen. Förmodligen såg deras bussar ut som precis vilka bussar som helst, men det gör det fortfarande försvarbart att bomba dem utan att vara helt säker. Om de inte var hundra på att det var talibaner ombord på bussen så kan man inte riskera en sån sak, särskilt inte eftersom de enligt sig själva försöker vinna det afghanska folkets förtroende.
Visst, det är skitdålig pr att bomba civila och jag tror inte att de gjorde det med mening, men man kan bara inte göra ett sånt misstag, verkligen inte. Det värsta är ju att den här attacken inte är den enda, bara under den senaste veckan har över femtio civila dödats av Nato. Vill de vinna någons förtroende så måste de undersöka närmare innan de bombar ihjäl folk. Det känns som att de är förblindade av sin egen rädsla och tappar kontrollen.


Typ.

Anonym sa...

Men varför skulle det bli så mycket mer hallå, för att vi är mer värda? i så fall är det ju bara tragiskt, tror inte japan (bara för att välja ett land längre bort) skulle bry sig så mycket mer om det är svenska civila som dör än om det är afganska. Krig med en gerilla eller ett helt land, civila kommer att dö hur som helst om inte alla civila flyr landet.

Håller med om att man inte kan försvara en bombning av en civil buss, men det är ett krig som pågår och då har man inte alltid tid att kolla alla fakta, hade man inte bombat den och den hade varit full med krigare så hade Nato kunnat få soldater dödade och haft det ännu jobbigare i media och opinion. Sen har dom ju lyckats med att bomba sina egna i ett antal av sina bombningar så sånna här misstag kan lätt hända.
Anledningen till att det dödats mer civila på senaste är väl pga den stora offensiv som inletts och mer krig betyder mer civila döda.
Tror absolut att dom är förblindade av sin egen rädsla, dom lyckas inte med sitt uppdrag och har lidit stora förluster där sedan många år tillbaka, då är det nog lätt att ta det säkra före det osäkra och skjuta först och fråga sen.


go natt

Maja sa...

Ah, jag menar inte att det skulle bli mer hallå för att vi är just svenskar, utan för att Nato skulle ha dödat civila på det sättet. Hade Sverige varit i Afghanistans situation så hade det förstås varit en helt annan grej. Jag håller med om att synen på Afghanistan och de flesta andra länder i mellanöstern inte är den bästa. Att man inte längre reagerar så starkt som man borde på bombattentat och liknande för att det på nåt sätt har blivit så vanliga nyheter. Tragiskt, visst, men vad ska man göra? Det är svårt att ta till sig allt som händer, när det är så pass fjärran för oss. Men det var ett sidospår.

Självklart kommer civila att dö, vare sig det är gerillan eller vem som helst de vill åt, det har du helt rätt i. Skithemskt förstås, men jag förstår ju vad Nato vill. De vill inte döda civila, utan tygla terrorismen och gerillan för att på så sätt skapa nån slags trygghet. Det jag helst skulle vilja se är en ny taktik, det går inte att utrota en gerilla genom att bomba ihjäl allihopa. Det skapar bara mer aggressioner och konflikter, och rädsla. Men det är ju såklart bara önsketänkande, på något sätt måste man ju faktiskt vara realistisk. Nato skulle ju inte bara kunna byta taktik och bli Care Bears liksom, folk är rädda för terrorister och skulle förmodligen misstycka ganska ordentligt ifall Nato slutade bomba talibaner. De skulle ju inte heller bara kunna säga ”tack och hej” och dra, samma gäller alla andra styrkor som är där. Nu har de startat upp något, och då får de fanimej fixa det på bästa sätt. Jag tror bara inte att deras taktik leder till så mycket i längden, gerillor och terrororganisationer kommer alltid ploppa upp som svampar ur jorden så länge ett land inte fungerar som det ska. Ja, hur som helst. Civila kommer dödas, soldater kommer dödas, jag tycker bara att den senaste veckans misslyckade attacker ringer några varningsklockor. Det kan inte fortsätta så, även om det är en krigssituation och de inte tycker att de har tid att kolla alla fakta. Det känns mer värt att spara 27 oskyldiga liv, än att chansa på att få döda 27 talibaner när man inte är säker, om du fattar vad jag menar. OM det nu hade varit talibaner på bussarna, och OM de precis var på väg mot basen för en attack så hade väl en bombning varit mer försvarbar. Men en sån sak kan man ju liksom inte chansa på. Jag tror precis att det är som du säger, de är rädda om sitt eget skinn och skjuter först och frågar sen.