måndag 3 augusti 2009

Venedig

Vi lyckades hamna på ett riktigt bra tåg mellan Wien och Venedig, vi fick platser i en sittkupé och fick därmed både lite lugn och ro som vi verkligen behövde. I samma kupé som oss satt en skäggig och snäll gubbe som jag snabbt listade ut var lärare, eftersom han satt och rättade någon slags rapporter. Vi pratade inte så mycket, men när Maya tog på sig sin Luleå-tröja utbrast han "Oh, Luleå! :D", det visade sig att universitetet han jobbade på hade någon slags samarbete med Luleå Tekniska Universitet och att han hade varit där för länge sen. Det var roligt! Sen visade han oss att man kunde skjuta fram sätena så att de blev helt platta, man kunde göra hela kupén till en madrass, ungefär. Fantastiskt! Vi somnade snabbt, nöjda över denna fantastiska bekvämlighet.

Några timmar senare kom det in två tjejer i kupén och undrade om det var ledigt. De var två backpackers med ryggsäckarna och IR-korten och alltihop, och de var också från Sverige! De kom från Skellefteå och hade haft jobbigt med tågen hela natten, och vi var väldigt nöjda över att få dem i kupén istället för den hemske mannen som dök upp hos oss ett tag, la sig alldeles för nära Maya och plötsligt ett tag senare bara flög upp och försvann snabbare än blixten.

Så vi hade en fullkomligt godkänd natt på tåget, och när vi ankom till Venedig och intog vår torftiga frukost på trappan till centralen fick vi sällskap av ett huge Loli-meet! Det var jätteroligt, vi pratade i och för sig inte med dem (tyvärr!), men det var roligt att tjuvkika på dem. Sen lämnade vi in ryggsäckarna på ett förvaringsställe och gav oss ut för att upptäcka fantastiska Venedig.

Det var verkligen löjligt vackert i Venedig. Bara man lyckades undvika alla tjocka, myllrande lämmeltåg av turister på vissa gator så var det en helt annan stad där bakom. Helt tom på turister, lugn, tyst och bara härlig att gå runt i. I Wien var det jättevarmt, men här var det en perfekt sval temperatur. Så vi vandrade runt längs kanaler och över broar och in i trånga gränder, gick i häftiga små affärer som sålde karnevalsmasker och tittade på vackra gamla hus och små torg. Kanalerna var så vackra, de hade en jättehärlig blå färg. Tyvärr var de lite skräpiga på vissa ställen, inte kul alls. Och det var verkligen mycket trafik på kanalerna, på den största åkte det massor av båtar i olika storlekar, men på de mindre åkte det mest gondoler med turister. På ett ställe hade det blivit trafikstockning i kanalen, en lång rad av gondoler som fastnati kö. Det var väldigt roligt. Och överallt gick det dörrar rakt ut i vattnet från husen och det låg små båtar förtöjda vid dem.

Men en dag räckte för oss, bara för att se stan från utsidan. Så på kvällen åkte vi vidare till Florens.

Inga kommentarer: