torsdag 10 september 2009

Florens

Jag hade nästan glömt bort det här med att lägga upp delar ur resejournalen här. Visst var jag på Venedig senast? Då går vi vidare till Florens. Fram med resejournalen!

På tåget mellan Venedig och Florens lyckades vi hamna i en riktigt bra kupé. Sittplatser såklart, som alltid, men man kunde fälla ner alla sex sätena så att de bildade nån slags säng i hela kupén. Det var ju väldigt skönt, för då kunde man i alla fall lägga sig ner lite halvt sådär. I kupén satt det först en söt liten gubbe, modell yngre, med helskägg och små glasögon och rättade uppsatser. När Maya tog på sig sin Luleå-tröja utbrast han glatt att han hade varit i Luleå för länge sedan, eftersom hans universitet har något slags utbyte med LTU. Det var roligt! Sen klev han av, och lite senare klev det på två trevliga tjejer från Skellefteå. En riktig svenne-kupé alltså.

I Florens försökte vi först hitta ett vandrarhem att ta in på, men det var fullt överallt och vi orkade inte gå och leta. Så vi tog in på ett ganska billigt hotell nära stationen, riktigt fint. Eftersom vi hade sovit typ fyra timmar per natt de senaste dagarna skulle det bli riktigt skönt att få sova ut på hotell. Jag och Maya gick och handlade lite proviant, sen åt vi, duschade och chillade på rummet. Och jag somnade helt utmattad med blött hår, sov som en liten gris och vaknade med världens konstigaste frisyr.

På morgonen gick Sara och Maya ut och handlade frukost, och de var tvugna att ta med sig kortet (nyckeln) till rummet, som man också behövde för att ha lamporna tända. Så jag satt där i dunklet och väntade på att de skulle komma tillbaka och rädda mig. När de kom så åt vi en stärkande frukost och gav oss ut på stan.

Ja, Florens... Vi hade liksom kommit in i en mer relaxad stämning vid det här laget, så vi vandrade mest runt och tittade på det som dök upp. Och i Florens behöver man inte direkt leta efter sevärdheter, de är ju för fasen överallt. Vi lyckades på något sätt hamna rakt på alla de största sevärdheterna bara genom att strosa lite planlöst, det var ju ganska bra jobbat. Och alla kyrkor och katedraler, himmel och pannkaka. Helt magnifika, stora och så rikt dekorerade att man blev alldeles yr. Dels fanns det de gamla stenkyrkorna, enfärgade, lite slitna, lite enklare, men otroligt vackra. Och dels de enorma vita sakerna med inslag av grönt och rött, och varenda kvadratcentimeter utsmyckad med nån helig figur, krusiduller och mönster. Helt överväldigande. Höga torn, enorma fönster, kolossala kupoler och bara allmänt hisnande stora.

Vi promenerade, promenerade, promenerade, åt pizza på en mur vid kanalen, promenerade, åt glass på ett torg och promenerade lite till. Sen blev vi trötta och satte oss på ett lugnt ställe utanför nån kyrka och vilade. Sen åkte vi vidare mot Rom. Undrar om jag kommer orka skriva om Rom ikväll. Känns tröttsamt att bara skriva om det, så jobbigt var det i Rom.

Inga kommentarer: