måndag 30 november 2009

Måndag

Idag har jag haft en riktigt känslig dag. Det började med två alkisar på bussen som gjorde mig jätteledsen. Jag vet inte om nån minns att jag har skrivit om den lille gubben på busshållplatsen med sin desperata blick och flaska, men att se sånt kan verkligen krossa mitt hjärta i flera dagar efteråt. Efter alkisarna på bussen hände det egentligen inget stort, förutom att jag var allmänt less och bitter. På kvällen har jag varit hos min lille farfar, vilket inte alls är bra när man han en sån tunn-hudad dag. Min farfar är 98 år gammal, och ja. Det är väldigt gammalt, kort sagt. Ålderdom gör mig inte glad. Hela dagen har jag egentligen bara varit ledsen över allt möjligt som är sorgligt här i världen. Idag har mitt hjärta varit väldigt stort och mjukt och min hud har varit tunn som filodeg. Imorgon vill jag vara hemma.

lördag 28 november 2009

Lördag

Idag har jag och några klasskompisar jobbat på Mefos och scannat in hundra miljoner EU-rapporter om stålindustrigrejsimojs. Jag har stått vid en kopiatorscannerapparat hela dagen och scannat in rapport efter rapport. Första sidan, en sammanfattning och en innehållsförteckning från varje rapport. Sen ska de mailas till de som sitter och matar in texten i ett register. En rapport kan heta till exempel:


Eller:

Det var faktiskt inte så tråkigt som det låter. Det var ganska avslappnande att stå och scanna, det var enkelt men man kände ändå att man åstadkom något. Dessutom får klassen 20000 när vi är klara. SJUKT VÄRT.

Så i fredags öppnade jag champagne och serverade plankstek till glada lärare på Bryggeriet, idag har jag scannat och imorgon ska jag mata in text. Varierad jobbhelg i alla fall.

torsdag 26 november 2009

Torsdag

Ja, dagen var... kass. Jag var surig, idrotten var inte bra, allt var allmänt opeppt. Morgonens känsla av att detta var en dag som skulle spenderas under dubbla täcken stämde precis, och att jag drog mig iväg till skolan imorse tillförde inte någon någonting. Ja, jag hann klippa ut några delar till min anorak, men annars var det ganska ovärt. Som tur var räddade Fanny dagen idag också, med "pluggkväll" som mest blev glass, glögg, How I met your mother och recept på god mat.

Det känns som att det är en massa människor jag inte har träffat på en triljard år. De bor nånstans på Örnäset tror jag, relativt nyinflyttade. Högt upp. En lutande balkong har de, och utsikt över halva stan. Vi kanske borde hitta på någonting. Någon gång.

onsdag 25 november 2009

Onsdag

Ja, först och främst är jag väldigt stressad. Över allt möjligt, men mest över att börja kvart över åtta på morgonen. Jag klarar inte av det! Det känns som att man inte hinner med sig själv, hela dagen blir konstig och allt blir bara jobbigt. Jag är trött, frustrerad, har ingen motivation och hinner inte med något vanligt. Allt är stökigt, jag har inga pengar, trivs inte i mina kläder, får dålig vinterhy och är lättirriterad och vill bara skälla och bråka på allt och alla utan anledning. Så känner jag just nu, men tidigare ikväll fick jag i alla fall koppla av litegrann på teatern. Jag fick några fribiljetter till Måsen, så jag bjöd med Fanny, Maya och Mayas mamma Maria. Den är väl okej, men alldeles för mycket babbel och upprepningar gör att den blir lite träig.

Jag har ungefär 11% motivation att gå till skolan imorgon. Åh vad jag vill slippa gå dit. Men liksom... Jag vill inte göra något hemma heller. Argggghhh

tisdag 24 november 2009

Djävulens dansbana

Idag fick jag min efterlängtade mösterkonstruktionslinjal (eller skräddarvinkel som det tydligen heter egentligen. Jag har blivit lurad!). En sånhär linjal använder man när man ritar mönster, och det blir sjukt mycket enklare än att använda en liten, töntig, rak 30 cm-linjal. Åh, vad fin och bra den är. Hrm, men så gick den på 300 spänn också. För en plastgrej som en maskin spottar ut tio i minuten av. Ja, jag ska väl inte klaga eftersom jag fick den av mor och far.

I helgen drack jag varm choklad med jättemycket allt. Igår var inget speciellt. Idag slutade vi tydligen lite efter tolv. Imorgon är det teater! Och nu ska jag äta chokladpudding.






Ah, förresten! Rubriken min, jag tyckte att det var så roligt bara. På kultur- och stilhistorian fick vi lära oss att på medeltida klänningar med långa släp kallades just släpet för djävulens dansbana. Hihihi!

lördag 21 november 2009

Lördag

Jag kom ganska nyss hem från jobbet. Trött! Det var helt groteskt mycket folk, men så fick vi mycket dricks också. Och jag skar mig på ett glas, buhu. Jag skulle bära tre glas i ena handen, och ett av dem gick bara sönder när jag lyfte. Dum som jag är fick jag ett ryck att jag skulle fånga det trasiga glaset i andra handen... Det hade ju kunnat gå ganska illa, men som tur var var jag för sölig och fick inte tag i det ordentligt, utan jag skar mig bara lite lite på två fingrar. Men det kom bloood.

Och tidigare idag var jag på en liten anti-nazistisk... grej... på stan. Jag missade en del, men jag hörde några tal i alla fall och det kändes ju bra att bara vara där och typ bry sig litegrann i alla fall.

Nu vill jag bara göra trevliga saker. Se bra filmer, adventsfika, dricka kaffe, sy, mysa. Tillsammans med trevliga och bra människor (som inte borde ha vänner som dummar sig för hon är alldeles för bra för det). Och så får det gärna bli december.

torsdag 19 november 2009

Paris

Åh, Paris, underbara stad! Jag skrev ingenting i loggen under tiden vi var i Paris, men på tåget därifrån hade jag desto mer tid. Nå.

Vi ankom till Paris med en åksjuk Sara och ingen aning om vart vi skulle försöka hitta boende. Så vi placerade Sara i vänthallen med ett grönt äpple och gick iväg för att hitta nån slags information om saker och ting. Vi valde ett vandrarhem väldigt nära stationen, rummet låg på femte våningen men det var superbra ändå eftersom vi hade ett helt eget rum. Vi hade frågat efter dorms, blev skickade dit och tyckte att priset var ganska okej för sovsal. Men tydligen var det eget rum som gällde, och vilken otrolig lycka det var efter natten på gatan. Våra drömmar om boende var enkla: inga knarkare och alkisar, en madrass, en dusch och varsin tallrik med havregrynsgröt och blåbär. Gröten fick vi inte, men de andra drömmarna uppfylldes lätt.

Så, vi tog en tupplur. Och jag hann sova förbi både att de andra plockade med packningen, duschade och att Sara gick till Btssb och köpte en väska. Det var så skönt att sova. Med en madrass, ett tak och en låst dörr! När jag vaknade från min koma ville Sara och Maya ut och se stan. Eftersom min sovgrop var flera mil djup kändes det omöjligt att någonsin lämna min säng igen, men de tvingade upp mig som tur var. Vi åkte till Montmartre, satt och kikade på tusen folk och glodde på en rolig lindansare med leopardbyxor och bara trivdes alldeles utmärkt. Sen åt vi vietnamesisk hämtmat som var delikat. Och efter det var det hem och sova igen.

Dag två tänkte vi turista ordentligt. Vi började med att se Eiffeltornet nedifrån och utsidan av Notre Dame. Sen skulle vi gå längs Champs-Élysées upp till triumfbågen och sen ner till Louvren, men hejdades på vägen av groteska mängder av folk. Dessutom var det proppat med poliser, så vi tänkte att det kanske var nån slags demonstration på gång. Men folk såg så glada och uppsluppna ut... Gick bara runt och gjorde ingenting... Jättemånga gula tröjor... Som det står Tour de France på...? Aha! Då gick det upp ett ljus för oss, självklart var det Tour de France som var i farten. De skulle cykla förbi just där, just den dagen. Och det hade vi helt missat. Det var verkligen bra jobbat.

Nå, så vi trängde oss där med tusen miljarder andra folk och vill egentligen bara därifrån, men det var avspärrat överallt. Vi blev hulken på allt folk som spärrade vägen för oss, och gick förgrymmade en omväg för att ens få komma ut från området. Till sist nådde vi i alla fall glaspyramiden, som var vårt mål. Vi beundrade den ett tag, godkände, och gick vidare.

Efter detta åkte vi ut i utkanten av Paris och gick på en billig marknad och köpte en massa billiga kläder och prylar. Det var trevligt. Men vi hade fått veta att det skulle vara en loppmarknad, så lite besvikna blev vi. Efter shoppandet åkte vi till Montmartre igen och satte oss och chillade på en bänk ovanför en trappa. Upp för trappan kom det sen ett gäng spanska killar, varav en frågade oss var vi kom ifrån. När vi svarade Sverige så vände han sig mot sina polare och ropade på spanska "De är svenskar! :D:D" De frågade oss om vi ville bli guidade runt Montmartre, men vi tackade nej. Guidning i Paris av spanska turister, wtf. Sen frågade de om vi skulle med ut ikväll, men i tackade nej igen. Förvånande nog.

Så småningom masade vi oss upp till trappan vid Sacré-Cœur igen, och satte oss och lyssnade på musik. Det satt en lustig, kedjerökande italienare bredvid mig som envisades med att kackla på italienska med mig trots att jag upprepade att jag inte förstod. Men han fortsatte bara babbla. Han höll ett långt tal om någonting som han uppenbarligen ville ha svar på, men när jag bara tittade oförstående på honom så gjorde han en liten konstpaus och sen gav han mig en high-five. Och efter det gick han. Vilket möte.

När det började bli mörkt lufsade vi upp till torget och satte oss på en aaaalldeles för dyr restaurang för att unna oss en riktigt välförtjänt efterrätt och kaffe. Restaurangen valde vi enbart för att servitörerna är utklädda till gammeldags sjömän, så himla gulligt. Man blev ju kär i allihopa. Där drack vi världshistoriens godaste cappuchino. Vi satt och pratade i flera timmar, och när det blev för sent åkte vi motvilligt tillbaka till vandrarhemmet. Jag älskar Paris. Men det går ju inte att inte älska Paris.



Nästa etapp på resan blir... Hemresa! Tyvärr.

onsdag 18 november 2009

Vägen till Paris och en natt i Nice

Efter Vernazza tänkte vi ta oss hela vägen till Paris utan att stanna till längre på någon plats. En ganska lång tur, insåg vi såklart. Och oj, vad långt det kändes. En massa roligheter... Enligt min reselogg tänkte vi oss rutten Vernazza-Genua-Savona-Ventimiglia-Nice-Paris. Vi visste inte om det gick något direkttåg mellan Nice och Paris, men vi gissade att det gjorde det. Jag har ett inlägg i loggen klockan 21.00 på tågstationen i Savona där jag skriver att vi sitter på våra ryggsäckar och spelar kort och är vid gott mod. Men samtidigt: "...Och jag börjar längta efter min egen säng och lagad mat... Kunna duscha och gå på toaletten när jag vill... Rena kläder.... Tjappis...!"

Sen blir det lite virrigt. Vårt tåg från Savona var en kvart försenat och vi ankom egentligen fem minuter efter att tåget till Nice skulle ha gått. Men så såg vi att det stod Cannes på en avgångsskylt och vi sprang till tåget för att fråga. Maya stack in huvudet och frågade två backpackerkillar om det gick förbi Nice, men de visste inte. Så hon frågade en snubbe inne i tåget, han sa ja och vi jublade. "Oh, it did? That's great!" sa killarna, vi kände oss lättade och klättrade upp till sittplatserna på andra våningen. Och franska tåg är inte ens i närheten av italienska tåg. De är rena, snygga, fräscha och underbara. Det kändes som att vi hade hamnat i extra lyxig första klass eller något, så fint var det. Tyvärr hamnade vi precis mittemot några jobbiga, rika amerikanska tjejer som pratade om sina föräldrars rika vänner. Men vi hann med tåget!

"25/7 -09 Utanför tågstationen i Nice ca 01.00
Uh, nästa tåg till Paris går inte förrän 06.39 och vi blev just utkörda från stationen. Så vi har lagt oss (ojoj nu kom polisen, men det är inte oss de vill åt, haha. Shit vilka vapen...!) på gatan utanför stationen, Sara och Maya ska försöka sova ett tag först, sen ska jag försöka slumra lite."

Ja, vi rullade ut våra små skynken och sovsäckar och lutade oss mot ryggsäckarna och försökte sova i pass. Jag hade som sagt första passet. Det var... händelserikt. Först dök det bara upp blandat berusat folk, helt harmlösa men lite störiga eftersom alla, ALLA, frågade efter cigaretter. På franska, såklart. Sen dök det upp en sliten, ganska ung snubbe med blå shorts som satte sig en bit bort och snackade lite. Han var snäll, men han såg lite risig ut stackaren. Han satt där ett tag och chillade, sen kom det en jobbig gubbe och började prata alldeles för mycket som jag inte förstod något av. Han vägrade gå och fattade inte vad jag sa, men killen med shortsen sa åt honom att sticka, så då gjorde han det. Det var skönt, och väldigt bra gjort av killen. Efter det dök världens skabbigaste pundarpar upp. En kvinna och en man som inte var så himla fräscha, och bråkade gjorde de också. Kvinnan började plötsligt puckla på sin dude med en krycka hon hade och hon började vingla omkring precis på oss. Hon stod bokstavligt talat grensle över Sara och svingade sin krycka. Jag duckade och önskade mig desperat någon annanstans, men Sara rörde inte en min. Hon sov vidare. Sov vidare! Medan en galen, hög kvinna stod över henne och slogs med en krycka och skrek. Helt otroligt. Men snubben med de blå shortsen lugnade ner henne också, så hon flyttade på sig och sen lufsade de iväg. Efter ett tag gick killen med shortsen också, och vi bytte pass.

Det gick förvånansvärt bra att sova faktiskt, jag somnade ganska bra och vaknade inte förrän en kille gick förbi och spelade Michael Jackson jättehögt på mobilen, samtidigt som ett gäng stod bredvid och tjatade på varandra om cigaretter. Det var sjukt jobbigt, men jag kunde inte låta bli att tycka att det var helt hilarious. Wacko Jacko ovanpå alltihop liksom.

Klockan blev i alla fall fem och stationen öppnade. Vi gick in och lade oss på golvet i vänthallen ett tag. Sen tänkte vi fixa med biljetterna, men då sa alla att det var helt fullt på tåget och vi var tvungna att vänta till nästa. OH NO. Maya gick och charmade konduktören, som till sist gav med sig och lät oss hoppa på. Tack, snälle, fine konduktören. Du räddade dagen. Här fick Maya också resans bästa kommentar av en snubbe på stationen. Något i stil med "You're so beautiful! Your body... It looks so strong!"

Vi var så tacksamma och glada över att fått komma med på tåget, men vi hamnade bredvid två äckliga barn som åt äckliga mackor med äcklig skinka som luktade äckligt, dessutom köpte vi jordens äckligaste äckelmacka, så vi började må illa. Särskilt Sara. Det var inte alls roligt. Vi drömde om havregrynsgröt. Och till sist nådde vi Paris... Vilken lycka!

tisdag 17 november 2009

Ja, idag har jag inget att säga. Delar bara med mig av den här fantastiska bilden:

En av de bästa bilderna på hela min hårddisk, helt klart. Det allra bästa är att bilden heter you-complete-me på min dator. SÅ SÖT. En sån vill jag ha.













Det går bara utför för min blogg...

måndag 16 november 2009

En regnig måndag

Dagen har passerat relativt smärtfritt. Lite gruff från lärarna när vi inte kunde redovisa teaterarbetet i tid, men alltså. Jag prioriterade faktiskt praktiken förra veckan, konstigt nog. Apropå praktik så promenerade jag in i Henri på vägen till bussen efter skolan, han jobbar på inspelningen som nån slags tekniker och är en av dem som jag bondade mest med under de få dagar jag var där. Det var trevligt, men påminde mig också om vad jag missar när jag är på skolan och inte på inspelningen. Buhu buhu. Så går det när man får smak på något roligt. Därför ska man alltid undvika allt som är roligare än det man redan har! Dagens visdom.

Och en dagens apa:

Iiiiih!

söndag 15 november 2009

Vernazza

Nu är det dags att skriva om luffens kanske mysigaste och härligaste plats. Visst var alla ställen bra på sitt sätt, men Vernazza var så otroligt avkopplande och fint så det är nästan en klass för sig. Dessutom kom vi dit direkt efter Rom, och behövde bada och slappa mer än nånsin. Man måste nästan se bilder därifrån, men jag avskyr verkligen att ladda upp bilder på blogspot, så kolla in på bilddagboken istället. Sellerin!

Tyvärr börjar jag glömma detaljerna kring resan dit, men jag minns att det var krångligt och varmt, men ändå skönt när man väl satt på sitt tåg. Om nu inte italienska tåg hade varit fruktansvärt dåliga så hade det nog varit helt okej. Men de vi åkte på var mest smutsiga, trasiga, varma, toaletterna var sjukt äckliga, det fanns inga lås och inget papper. Men på kvällen nästan framme i Vernazza upplevde vi det allra mest magiska tåg-ögonblicket under resan. Det var sent på kvällen, mörkt och ganska tomt på tåget. Vi skulle strax vara framme, och tåget gick längs med en bergssida, med bara vatten rakt ner åt ena hållet. Det gick mest i tunnlar genom berget, men då och då kom vi ut ur tunnlarna och kunde se ut. Mitt emellan två tunnlar stannade plötsligt tåget, och vi passade på att titta på utsikten utanför fönstret. Det var så underbart vackert och magiskt, bara havet framför en, och ett ensamt tåg som vi befann oss på. Och en stor, ljus måne mitt över havet som blänkte i vattnet, små vågor och lukten av hav. Då släppte alla spänningar från Rom och vi blev glada igen.

Så vi anlände såklart sent till Vernazza, klockan måste väl ha varit elva eller nåt, och vi hade ingenstans att bo och visste ingenting egentligen. Vi blev lite stressade av detta, innan vi kom ner i byn och insåg att det inte fanns någon anledning till oro, alls. Det var fullt av folk, liv och rörelse, lekande barn, folk vid uteserveringarna, gubbar och gummor som satt och pratade på svajiga plaststolar. Och det var så mysigt. Så fantastiskt och underbart, en liten, levande by med stenhus som trängde sig bredvid varandra, söta gränder och alla möjliga vinklar och vrår. Massor av lyktor och lanternor, färgglada parasoller över skraltiga bord där folk satt och drack vin, en upplyst pir i hamnen där folk satt och snackade. Och havet. Havet!

Vi blev så lyckliga och kände oss så hemma att all stress över boende bara försvann. Än sen om vi inte har nånstans att bo, det är väl bara att sova på piren! Men vi gick i alla fall runt och pratade lite med befolkningen, och fick tag på en liten söt tant som hyrde ut världens minsta och bästa rum åt oss. I rummet stod en säng. Punkt. I den fick alla tre plats, gott och väl, men så tog den upp exakt hela rummet också. Det var som att man öppnade dörren och klev direkt upp på sängen. Fantastiskt! Precis utanför vårat rum hade vi ett eget badrum, jättefräscht och fint. Vi dog lite av lycka. Sen minns jag faktiskt inte om vi tog en sväng på byn eller om vi somnade, men strunt samma. När vi väl gick och la oss så sov vi nog som tre små grisar.

Utdrag ur loggen:
"23/7 -09 Vernazza. Ca 12.00.
Det här är paradiset. Att få komma till en såhär vacker plats efter dammiga, panikartade Rom skulle nog för många människor vara beviset för att gud finns."

Vi började dagen med att köpa frukost och äta den på klipporna vid vattnet. Så underbart. Så underbart! Vi åt, solade, badade, solade, badade, åt, solade, badade. Vattnet var helt perfekt, svalt men inte isande och en helt fantastisk färg. Vi simmade ut en bit, till några klippor längre ut. Sara och Maya bestämde sig för att simma runt en liten udde och in i en typ lagun, men jag stannade längre in. Jag skulle klättra upp på klipporna, men då kom det en våg och jag slog emot klippan (som var ganska raspig och vass). Det gjorde lite ont, men jag tänkte inte på det och klättrade upp. Sen stod jag och kikade på de badande tu, tills jag kände att det fortfarande gjorde ont på låret. Så jag kände efter med handen, och när jag tog upp den framför mig var handflatan täckt med blod. Fatta chocken! Men själva såret var inte så mycket, tre rispor bara. Som i och för sig såg jäkligt badass ut! Och jag har fortfarande kvar märkena efter det. Nåja! Så småningom simmade vi in igen.

På eftermiddagen gick vi hem för att duscha och vila litegrann. Jag hade blivit jättesolbränd, det var härligt. Direkt efter att jag hade duschat däckade jag på sängen, helt utmattad efter att ha vilat en hel dag. Vi gav oss ut för middag, promenad och solnedgång. På kvällen satt vi på piren, åt glass, skrev brev, tittade på solen som gav sig av till andra sidan jorden. Då dök det upp ett gäng killar som slog läger en bit bort och drog fram ett antal olika instrument som de började spela på. Det var så fantastiskt fint och mysigt så att man knappt kunde tro att det kunde bli bättre. Men det kunde det tydligen. En lite äldre man dök upp med en stor ryggsäck, han satte sig en bit bort från killarna. Han började rota i sin ryggsäck, och då och då smög han sig bort till killarna och gjorde små trolleritricks! Han var en trollkarl! Han fick applåder och musik av killarna, som i sin tur fick en pizza av ett ungt par som kom dit. De började dansa till deras musik, samtidigt som gubben då och då smög sig dit med ett av sina små tricks. Vid ett tillfälle ropade en av killarna "Hey magic man! This song is for you!" Och så började de spela "Yellow Submarine" i en otroligt hysterisk och dansant version. Solnedgång på piren i Vernazza, levande musik, dansande par och en trollkarl. Livet skulle aldrig någonsin kunna visa sig från en bättre sida. Tack livet!

Tyvärr ville livet inte att allt skulle vara helt perfekt. Ungefär vid den här tidpunkten insåg jag hur svårt jag har för insikten att jag aldrig någonsin kommer träffa vissa personer igen, att vissa saker har ett slut. Alla vi träffade i Tyskland, dudesen i Wien, trollkarlen och spelemännen vi såg i Vernazza. Jag kommer nog aldrig träffa dem igen. Melankoliskt. Men så kan man ju inte bara tänka. Det var melankoliskt, men allt det underbara i stunden vägde helt upp och överlag var jag så vansinnigt lycklig. Resten av dagarna i Vernazza spenderade vi ungefär likadant. Sova, sola, bada, äta glass, bada, sola, äta pizza, sola, bada, äta glass. Den ultimata existensen.

Jag bara längtar till nästa gång jag får besöka Vernazza.

fredag 13 november 2009

Fredag kväll

Vi var på Baan Thai ikväll. Trerätters i tre timmar, hur mysigt som helst och jättegott. Dessutom anser vi det vara helt gratis, eftersom vi betalade med vår gemensamt ihopskrapade dricks. Tack alla Luleåbor och Exoticbesökare för att ni finansierade vår sjuhundrasextiofyrakronorsmåltid. Vi behövde den för arbetsmoralens skull. Men om allt går som jag vill så kanske jag inte behöver jobba så mycket på the same ol' restaurang nu ett tag.
Det var i alla fall en jätterolig kväll och vi blev helt vansinnigt mätta och sega. Som det ska vara. Och jag fick mina friterade päron. Tyvärr fick Sara krasselkänslor av sitt influensavaccin så efter tio skiljdes våra vägar. Jag promenerade hem och pratade med brorsan på Skype och tittade på fina apor istället. Och, Ylva! Jag har en fråga till dig. Om vi nu lyckas ta oss till Tokyo, vet du om det finns nåt bra zoo med möjligheter att säga hej till en liten apa?

Apa de jour

Fem trevligheter

Efter en helunderlig och jobbig natt med sömnlöshet och alldeles för många spöken vändes min konstiga sinnesstämning helt om igen när jag fick veta att jag får börja jobba på teaterrestaurangen nästa vecka. Jag är så himla glad över det. Jag tror bara att det är tillfälligt, men ändå. Jag får vara på teatern igen! Och mer pengar kommer rulla in som de ska...!

Och! Jag köpte den fantastiska kudden från Lagerhaus som jag velat ha för alltid. På rea! Grå med vita prickar och ett underbart porträtt av en bister vovve mitt på.

Och! Ikväll ska jag, Sara och Emma sätta sprätt på vår gemensamt samlade dricks från jobbet genom att gå ut och äta tills vi blir alldeles fyrkantiga.

Och! Min och Fannys tygbeställning har tydligen anlänt till staden och ska hämtas ut. Jag säger välkommen hem, du fantastiska harlekinmönstrade satin i regnbågens alla färger.

Och! Jag tror bestämt att jag måste fira nya jobbmöjligheter och trevligheter i livet med att beställa från Urbanog:

Ibland är livet så himla bra. Till skillnad från igår. Och tur är väl det! Hoppas ni där ute i världen också njuter av en bra fredag.

torsdag 12 november 2009

Wheeze

Ikväll är en sån där konstig kväll när mitt huvud är alldeles utanför sig självt. Livet känns dumt, argt, ogästvänligt och elakt. Jag kan inte göra nåt annat än att lyssna på 16 Horsepower och ligga under en filt.



Praktik dag 4

Idag hade jag min sista dag på praktiken. Det suger verkligen att den är slut nu, så himla värdelöst. Jag vill bara stanna kvar och börja jobba som kostymassistent på en gång. Men det var en bra dag i alla fall. Ingen snösmältning eller förvirrande dagsljus, men mycket intressant ändå. Stackaren med den brutna axeln kom in och skulle prova om han fick på sig kläderna, och det gick galant! Han bröt den för inte ens två veckor sen, och ändå klarade han av det så bra. Så de behövde inte klippa upp hans kläder, och det var förstås skönt.

Idag skulle teamet som sagt till flygplatsen och spela in, men det blev så sent så jag bestämde mig för att inte följa med. Nu är jag trött och ledsen över att det är över för min del. Så himla värdelöst att gå till skolan imorgon. Jag kan tänka mig att fortsätta med textilämnena, men resten kan jag skippa. Tråk.

onsdag 11 november 2009

Praktik dag 3

Jag hade ju tänkt att jag kanske bara kunde vara på praktiken två dagar, eller så, på grund av skolan. Men två dagar blev tre, och tre kommer bli fyra. Jag ska dit imorgon också fast jag inte hade tänkt, men jag vill ju så hemskt gärna så så får det bli. Dessutom ska jag dit efter skolan nästa vecka. Eftersom jag inte kan hålla mig därifrån.

Idag har vi varit i Boden allesammans, i stadshuset. Vi var i en typ rättssal på bottenvåningen med stora fönster. Utanför fönstren hade de riggat upp gigantiska strålkastare som skulle simulera dagsljus, och de var så varma så att de smälte all snö utanför och gjorde att det kändes som sommar inomhus. Där jag satt, som ändå var en bit från fönstret, kände man hur det gassade i nacken och det kändes precis som att sitta ute i solen. Ljusterapi kanske.

Så de filmade en scen idag från tusen vinklar och med tusen inställningar. Jag kan inte avslöja för mycket om handligen, hihihihi, men det är ju i alla fall en snubbe som spelar ett tvillingpar. Och ni kan ju tänka er hur överjävligt mycket teknik som ligger bakom för att ordna allt det. Jag orkar inte ens dra igenom allt, men det är basically en kamera med värsta tekniken som filmar två scener och skjuter ihop dem till en. Därför är det så sjuuuuukt noga att inget får flyttas mellan scenerna. Alltså, man får inte ens andas på grejerna så är scenen sabbad. Typ. Det är sån galen teknik som ska ordas med mellan varje liten tagning.

Och det är så roligt att stora delar av filmen spelas in i Luleå. Inte för att det är ovanligt alls, men då blir det ju en hel del lokala statister och småroller. Jag har redan träffat på flera som var med i Romeo och Julia-musikalen (som jag jobbade med förra året för den som inte vet detta) och andra som jobbar på Norrbottensteatern. Och de har känt igen mig! Det känns ju hur bra som helst. Då vet de ju liksom att man finns, och sånt kan ju vara nice för framtida projekt och grejimojer. Apropå projekt, just nu känns det så himla.... uuh att gå tillbaka till skolan. Kan jag inte bara få stanna på filmen? Som kostymassistentens assistent? Snälla? Men ja. Skolan är ju rolig också. Och det är bara lite mer än hälften kvar, ahahahaha. Sen får man se vad som händer. Jag börjar ju inse vilka extrema möjligheter som dyker upp ur en sån här praktik, ihihihihihi. You never know...!

Så imorgon ska vi till Kallax (flygplatsen). Jag hade hoppats på att Tokis och Joakim skulle komma och vara statister och pola med mig, men nu verkar ingen riktigt veta hur detta blir. Hoppas att de kommer. Det är sån himla otur förresten, snubben som ska spela en av de större rollerna i den här scenen har ramlat och brutit axeln. Liksom! Så himla onödigt av honom. Så ingen vet hur vi ska ordna med hans kostym. Krångla på honom polotröja, hoodie och kavaj med en bruten axel känns ju inte helt enkelt. Vi måste förmodligen klippa upp hans kläder, men då kan det ju bli kalabalik med kameravinklar och så vidare. Gah. Det kom upp som förslag att vi bara skulle hänga på honom en cape och sticka till honom ett långt svärd. Då kunde han spela lajvare och problemet skulle vara löst. Varför en lajvare med svärd och hela konkarongen skulle hämta huvudrollen på flygplatsen vet ingen, men än sen då? Haha, ahahaha, hahaha.

Det är så himla mysig stämning på inspelningsplatsen. Jag trivs så bra med allt, alla är så glada och roliga och trevliga. Alla är så trötta och fåniga, det blir så roligt då. Jag längtar till imorgon...!

tisdag 10 november 2009

Praktik dag 2

Ännu en dag avklarad. Först och främst måste jag bara påpeka hur totalt jag tappar tidsuppfattnigen inne i studion. Fejkat dagsljus genom fejkade fönsterrutor gör inte under för att hålla koll på verkligheten, man kommer ut ur studion och inser att klockan inte alls är elva på förmiddagen utan fem på eftermiddagen. Dag eller natt? Hallå?

Men jag trivs ju så himla bra där! Idag har jag suttit mycket i studion och kikat på inspelningen i monitorn, det är roligt men tar som sagt mycket tid. Regissören Kjell är sjuk, så alla är lite om sig och kring sig. En ersättare har regisserat idag, så det har ändå funkat. Men alla som jobbar på inspelningen, plus alla skådespelare, är väldigt trötta och stressade. De jobbar ju sjukt långa dagar. Men det finns så mycket kaffe och druvsocker att de flesta verkar klara sig ganska bra ändå.

Imorgon ska vi till Boden och spela in. Eller, de ska till Boden och spela in, jag ska till Boden och titta på. Hohoho.

måndag 9 november 2009

Praktik dag 1

Ah, då är det väl dags att beskriva min dag. Jag gick upp lite efter sex, ca halv åtta var jag på Studio Kronan. Där träffade jag Karin och Anja, som är kostymör respektive kostymassistent och jättesnälla och trevliga. De hade varit där sen typ klockan sex på morgonen och är där till i alla fall sju varje kväll. De visade mig runt i lokalen, som består av en del mindre rum (små kontor där de som jobbar med allt planerande och samordnande hade sina tillfälliga arbetsplatser), ett rum för mask, ett ganska stort rum för kostym och självklart den stora studion. Där inne hade de byggt upp interiören av en fin advokatbyrå, jättefint gjort verkligen. Vilken sjuk planering det måste ha krävts för att planera där inne, de river ju och bygger om allt eftersom de filmar olika scener, och allt måste ju vara perfekt.

Så jag har mest spenderat min dag med att titta på under inspelningarna, och under hela dagen jag har varit där så har det väl producerats en scen. Först ska det filmas ur en vinkel, fixafixafixa, kolla ljus, kolla ljud, kolla alla skådespelare, kolla alla statister, kolla reflekteringar, ordna med röken som sprutas in för att det ska se naturligt ut på nåt sätt. Aha, det blev lite för mycket rök, då får nån gå och flaxa med en skärm för att skingra röken lite. Oj, ljuset ser inte riktigt naturligt ut, då måste alla gigantiska lampor, strålkastare, skärmar och plastfilmer justeras. Och nu måste alla skådespelarna ställa sig precis som i förra scenen. Kläder ska rättas till, eventuellt svett eller liknande måste sminkas på, markeringar ska tejpas upp exakt var skådespelarna ska gå, mattor måste läggas ut så att deras klackar inte låter för mycket, och så vidare. Och så fort man ska byta vinkel på kameran så måste man göra om samma procedur igen. En jäkla massa fixande alltså. Men det blev aldrig långtråkigt, för det är ju liksom så det är. Vill man ha ett perfekt resultat på film så krävs det väl förarbete.

Inne i studion är det jättevarmt och fullt med folk. Det var väldigt roligt att inse att i varje film där man ser en ensam människa i ett rum står det förmodligen sex-sju stycken och trycker bakom varje liten kuliss och precis utanför kameravinkeln, och ytterligare lika många bakom och runt kameran. Och ja, de där strålkastarna alltså. Vilken bastu!

Och idag har jag käkat palt med Tuva Novotny, haha. Hon älskar tydligen palt. Alla blev som galna när det visade sig att det var hemmagjord palt som serverades till lunch, många av sörlänningarna hade aldrig smakat förut så det var ju lite spännande. Tuva är typ världens sötaste människa, jättetrevlig och rolig. Jag som redan gillade henne så mycket, nu gillar jag henne ännu mer. Och apropå mat, ah vad lyxigt det är! De har ju catering på plats på inspelningen, med massor av kaffe, frukt, kakor, dextrosol, halstabletter, mackor, grönsaker, saft, vatten, juice, yoghurt, godis, you name it. Underbart! Bara att gå och plocka, mmm. Det har gått åt mycket kaffe och äpplen för mig idag, man blir så trött av alla intryck.

Ja, så nu är jag ganska överväldigad. Glad och trött. Och jag får bara bekräftat för mig själv igen att det är det här jag vill göra, jag trivs så bra och blir så glad av det. Och jag märker att den erfarenhet jag har verkligen känns av och jag har så stor nytta av den. Jag har bara känt mig bekväm och hemma idag, som att jag vet precis vad det handlar om. Jag har koll och jag känner mig duktig och nöjd med mig själv. Och det var fanimej på tiden.

söndag 8 november 2009

Söndag

Imorgon ska jag upp till studion på Kronan för min första praktikdag. Nu ser det dessutom ut som att det bara blir två dagar, istället för fyra, eftersom det blir för stressigt med skolan.
Jag är sådär dumnervös inför imorgon, och alltid när jag är nervös inför nåt nytt så reagerar jag med att bara vilja strunta i det. Jättedumt förstås, men min osäkra instinkt säger åt mig att gömma mig långt bort för att slippa ta tag i nya och ovana situationer. Usch. Jag skyller det på att jag är en människa.

lördag 7 november 2009

Veterans Klage

Finfredag

Åh, vilken trevlig kväll igår. En Fanny, två fina klänningar, underbara The City of Lost Children, hemgjorda maränger, passionsfruktsjuice, kortspel, bakgrundsmusik och en massa, massa prat.

torsdag 5 november 2009

...Och jag har faktiskt blivit sugen på att läsa. Men vad? Är alldeles för lat för att hitta nåt själv. Jag gillar Haruki Murakami. Gärna lite dröm/verklighet, lite surrealistiskt, sådär som Murakamimannen skriver. Ja, helst av allt vill jag bara läsa Murakami, men har läst allt jag kan få tag på redan. Någon som har något tips?

Torsdag

Idag har det snöat jättemycket. Vi satt i sömnadssalen och hade textil, och så tittade någon ut och utropade att det bara vräkte ner. Så jag, Fanny och Emma var ju bara tvungna att springa ut i snön och titta på den. Jättefint var det.

Jag har nyss tagit ett bad. Jag tog det och bar runt på det lite för att värma upp, sen satte jag ner det i badrummet och badade länge, länge och varmt, varmt. Jag har alltid älskat att bada i badkar. Badkar och hav, men inte badhus, nej nej. De senaste veckorna har jag badat väldigt ofta. Det är som en reningsritual, jättevarmt vatten som bränner sådär skönt så att man känner sig ren och fin igen. Litegrann som med min lilla nagelborste som jag bär omkring på överallt. Jag kan inte alls fungera med smutsiga naglar, huga.

Nu har jag tråkigt. Jag funderar på om jag ska:
  1. Spela Mystery Detective
  2. Titta på tv och virka med en hund på magen
  3. Städa
  4. Läsa läxbok
  5. Sprätta sömmar på mitt projekt (utan sprättkniv)
Ja, ingen tror väl på allvar att jag kommer göra 3, 4 eller 5. Så det blir nog 2.

onsdag 4 november 2009

Ah, det är fixat! Den jätteroliga saken! Jag ska göra några dagars praktik på inspelningen av Kjell Sundvalls nya film "Bröderna Karlsson" på Kronan. Spännande att få se hur kostymörer jobbar med film. Och hur det funkar överhuvudtaget.

Men nu har jag ont i huvudet och är på smådåligt humör ändå. Dumt.

måndag 2 november 2009

Usch och blä

Usch och blä för att gå i skolan. Usch och blä för att jobba. Usch och blä för att gå utanför huset överhuvudtaget.

söndag 1 november 2009

En söndag på mässa

Idag har jag och Fanny varit på ännu en PR-runda för skolan, vi är som programmets små maskotar. Idag var det hantverksmässan som gällde, och det var ganska värdelöst. Förutom fika och friterad camembert med hjortronsylt. Jag håller på att lära mig virka igen för att göra ett DS-fodral. Det går sakta.

Annars vet jag inte... Saker händer i världen, hemska saker.